Svitavsko - Na konci března do Poličky zavítala francouzská delegace žáků a učitelů z partnerské střední školy Lycée Jean de la Taille z Pithiviers. Návštěva byla součástí evropského vzdělávacího výměnného programu Erasmus, který podporuje zahraniční studijní pobyty. Spolu s českými žáky – budoucími kuchaři, hosté soutěžili, kdo připraví a uvaří lepší menu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Polička spolupracuje s francouzskou střední školou od roku 2008. Každý rok se také konají výměnné pracovní pobyty. Podobné setkání jako to letošní, se ale uskutečnilo teprve podruhé. Francouzské hosty čekal velmi pestrý program.
„Jak pro české, tak i francouzské žáky se jednalo o jedinečnou příležitost, jak poznat jinou kulturu, vyzkoušet nové chutě a komunikovat v cizím jazyce. V rámci česko-francouzské gastro soutěže měli za úkol připravit chutné a atraktivní menu, které prezentovali ve formě rautu před odbornou porotou. Francouzská delegace 37 žáků a osmi učitelů si kromě vaření prošla město Poličku, navštívila tamní pivovar, prohlédla si město Litomyšl a na závěr své návštěvy jela poznávat naše hlavní město. Jediným nedostatkem byla absence paní ředitelky z Pithiviers,“ uvedl krajský radní pro školství Josef Kozel.
A co děti připravily?
Francouzské menu:
- Koláč Pithiviers – koláč z listového těsta plněný masem (srnčí, kachní + kachní játra foie gras)
- Grilovaná zelenina
- Francouzské větrníčky Carachoux plněné vanilkovým krémem se šafránem a medem + křupavý keks na povrchu nebo polité karamelem
České menu:
- Šumavská bramboračka
- Krémová česneková polévka
- Škvarková pomazánka
- Selská tlačenka s marinovanou cibulí
- Dančí guláš
- Kančí soté
- Kuře na paprice
- Domácí buchtičky plněné švestkovými povidly a tvarohem
- Valašský frgál s hruškovými povidly a tvarohem