Pardubický kraj - V průběhu Krajských dožínek, které se uskutečnily v neděli 24. září na Pernštýnském a Komenského náměstí v Pardubicích, byly oceněny nejlepší výrobky od lokálních zemědělců a potravinářů. Ze 116 přihlášených produktů obdrželo titul MLS Pardubického kraje 26 výrobků.
Hodnotící komise vybírala i tento rok vítěze ve čtyřech kategoriích – Mlýnské, pekárenské a cukrářské výrobky, Maso a masné výrobky, Mléko a mléčné výrobky a Výrobky z medu a ostatní. Slavnostní vyhlášení soutěže se opět uskutečnilo na Pernštýnském náměstí. Návštěvníci dožínek si oceněné potraviny mohli zakoupit a ochutnat ve stáncích. Pro své oblíbené výrobky mohli také hlasovat ve spotřebitelské soutěži.
Seznam oceněných výrobků a producentů MLS Pardubického kraje 2023
Mlýnské, pekárenské a cukrářské výrobky:
- Pajuris (žitný chléb s jablečným pyré) – Mgr. Tomáš Kroulík – Naše DOBRÁ pekárna
- Žitný chléb Zrník – Ing. David Novák – Statek Uhersko
- Povidloň – Regína Gauglitz – Královské dobroty
- Cibulák – Pekařství a cukrářství Sázava, s.r.o.
- Rohový koláč – Pekařství a cukrářství Sázava, s.r.o.
- Nanukový dortík čokoládový – Marta Komárková – Cake and Pie
- Red Velvet – Angidorty s.r.o.
- Zdobený medový perník – Jarmila Janurová – JaJa Pardubice s.r.o.
Maso a masné výrobky:
- Klobása Jalapeňos – Řeznictví a uzenářství Oldřich Čejka s.r.o.
- Uzený bok bez kosti – Vračovice – Řeznictví a uzenářství Morávek
- Tomahawk steak – Maso uzeniny Polička, a.s.
- Švandova pikantní klobása – Řeznictví Švanda, s.r.o.
- Uzený hovězí šál – Řeznictví Švanda, s.r.o.
- Paštika z pečeného masa – Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti
- Zlaté Škvarky – Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti
Mléko a mléčné výrobky:
- Sloupnické kefírové A2 mléko – Zemědělské družstvo se sídlem ve Sloupnici
- Sloupnický A2 Míša vaječný likér – Zemědělské družstvo se sídlem ve Sloupnici
- Lahodný sýr Kapiový – Petr Souček – Minimlékárna Juliana
- Měkký tvaroh – Diana Houdová – Statek Apolenka z.s.
Výrobky z medu a ostatní:
- Tvarohovo smetanový krém – Josef Branda
- Sudličkův meruňkový likér – Fonticulus, spol. s.r.o.
- Litomyšlský festivalový ležák – Veselka Litomyšl s.r.o.
- Sirup Černý rybíz, bazalka – Jsem Pecka
- Zmrzlinový dukát – vlašský ořech v nugátově polevě – Mgr. Monika Pavlisová
- Sušený zeleninový bujón – do vývarů – Ing. Martina Doskočilová
- Med květový smíšený – Ing. Michaela Kinterová
Objev roku:
Ocenění Objev roku bylo uděleno výrobcům, kteří se soutěže zúčastnili poprvé.
- Vítězem této kategorie se stala Denisa Korečková – Cukrárna Levandule
- Objevem roku byl zvolen i Karel Kopecký – Kopečková od Kopečka.