Pardubický kraj - S příchodem dlouhých a teplých dnů hasiči v Pardubickém kraji již evidují první případy požárů grilů. Pomalu se rozjíždí grilovací sezóna, proto je dobré si zapamatovat a osvěžit si pár dobře míněných rad přímo od těch, kteří při problémech vyjíždí a požár uhasí.
Důležitým a někdy opomíjeným bodem je, že spotřebič se musí používat dle pokynů výrobce. Málokdo se do návodu začte a poté jednoduše neví, že gril by měl být v provozu minimálně jeden metr od zdi domu, stavby nebo překážky.
Pokud gril používáte na otevřené terase, je nutno vzít v úvahu i další místní předpisy, například obecní vyhlášky, místní domovní řády pro bytová družstva apod. Tam lze zakázat použití otevřeného ohně, a to jak v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru, tak i trvale.
I při běžném použití spotřebiče je nutné postupovat podle zmiňovaného návodu. To znamená před použitím zkontrolovat těsnost hadic a po použití demontovat láhev ze spotřebiče. Dále platí uvedený zákaz použití v průvanu nebo v dešti.
Rádi byste spojili relax na balkoně s grilováním? Jde to, ale vždy byste měli nejprve zjistit, co na to místní vyhláška, stanovy vašeho domu a sousedé. I když s tím nikdo nebude mít problém, měli byste být co nejohleduplnější a vynechat grily na dřevěné uhlí, které hodně kouří. „Největším problémem grilů na dřevěné uhlí není kouř, ale uhlíky, které mohou z grilu vylétnout a zapadnout a později způsobit požár,“ říká Václav Dostál, vyšetřovatel příčin požáru HZS Pardubického kraje. Pro balkonové grilování je nejpraktičtější gril na elektřinu.
„Nejjednodušší radou, jak zacházet s grilem, je přečíst si návod k obsluze, který si dnes lze opatřit i na internetu a dodržovat jej. Pokud dojde k požáru plynové nádoby, tak je nejdůležitější zamezit přístupu plynu do zařízení. Pokud to jde, uzavřít lahev. Jinak hodit hořící třeba do sudu, bazénu, rybníku. A přivolat hasiče," dodává Vendula Horáková, tisková mluvčí HZS Pardubického kraje.