ČR - Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila přítomnost bakterie Salmonella Enteriditis ve výrobku Kuřecí sekaná hluboce zmrazená (šarže: 1110, datum minimální trvanlivosti: 20. 12. 2021, výrobce: Drůbežářský závod Klatovy a.s., 5. května 112, Klatovy), který naši inspektoři úředně odebrali v maloobchodním řetězci Albert, U dálnice 744, Modřice.
Na základě laboratorního rozboru, metodou selektivní kultivace, jsme v předmětném výrobku potvrdili přítomnost patogenní bakterie Salmonella Enteriditis v množství, které překračovalo hranici stanovenou příslušným právním předpisem, konkrétně Nařízením Komise (ES) č. 2073/2005. Potravina byla vyhodnocena jako nebezpečná pro lidské zdraví.
Bakterie Salmonella Enteritidis může způsobit salmonelózu – onemocnění, mezi jehož příznaky patří mj. zvracení, průjem, pocity nevolnosti, břišní křeče, horečka, bolesti hlavy či odvodnění organismu.
Potravinářská inspekce doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají uvedenou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali.