Pardubický kraj - Jednatřicet výrobců potravin v Pardubickém kraji zabojovalo o titul Regionální potravina. Šestnáctý ročník soutěže o prestižní značku Regionální potravina odstartoval.
Hodnotitelská komise se sešla v Pardubicích a tentokrát vybírala ze 141 výrobků od 31 místních výrobců. Nejsilněji zastoupenou kategorii Ostatní ovládla ZEGITA Original, tedy kořenící přípravek od Vladimíry Krejčíkové z Ostřetína. Soutěží se každý rok ve všech krajích České republiky.
Hodnotitelská komise navrhla pro rok 2025 udělit značku Regionální potravina Pardubického kraje těmto výrobkům:
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
|
1. |
Masné výrobky tepelně opracované |
NAŠE ŠKVARKY Řeznictví a uzenářství Oldřich Čejka, s.r.o. |
2. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy, čerstvé maso a masné polotovary |
SELSKÉ MASO Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti |
3. |
Sýry včetně tvarohu |
TVAROH TUČNÝ Vojtěch Martinek, Lukavice MARTINKOVA FARMA |
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
SLOUPNICKÉ SELSKÉ A2 MLÉKO Zemědělské družstvo se sídlem ve Sloupnici MINIMLÉKÁRNA ŘETOVÁ |
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
DVOJCTIHODNÝ KOLÁČ MEDOVINKA, s.r.o. |
6. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
MAKOVÝ DORT Chráněnky z.ú. |
7. |
Nápoje |
KRYŠTOF 11 Knížecí pivovar Moravská Třebová s.r.o. |
8. |
Ovoce a zelenina ve zpracované nebo čerstvé formě |
BIO MANGOLD Ing. Jitka Píchová, Horní Ředice KOZOZEL |
9. |
Ostatní |
ZEGITA ORIGINAL - KOŘENÍCÍ PŘÍPRAVEK Vladimíra Krejčíková, Ostřetín ZEGITA |
„Regionální potravina mi pomohla rozšířit prodejní místa mých výrobků. Díky ocenění prodávám na veřejných akcích jako jsou farmářské trhy, jarmarky, výstavy nebo veletrhy. Tím se mé výrobky dostávají do povědomí zákazníků, kteří o ně projevují trvalý zájem,“ říká s vděčností několikanásobný vítěz soutěže Regionální potravina Pardubického kraje, pan Marcel Gregor.
V Hodnotitelské komisi zasedli tradičně zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Ocenění značkou Regionální potravina Pardubického kraje si producenti převezmou na Slavnostním vyhlášení v rámci Dne Pardubického kraje s Letním koncertem Rádia Blaník v Pardubicích v pátek 20. 6. 2025.
„Těší nás, že zájem o soutěž Regionální potravina v Pardubickém kraji zůstává vysoký. Každoročně se hlásí nejen stávající držitelé značky, ale i noví výrobci, kteří se do soutěže zapojují poprvé, což vnímáme jako velmi pozitivní signál. Rozhodování nebylo vůbec jednoduché, protože úroveň přihlášených výrobků je opravdu vysoká. Všem oceněným srdečně gratuluji a děkuji všem, kteří se letos do soutěže zapojili,“ uvedl koordinátor soutěže Lukáš Vacek ze společnosti FESTING s.r.o.
Cena hejtmana Pardubického kraje
K udělení Ceny hejtmana Pardubického kraje soutěže Regionální potravina Pardubického kraje 2025 navrhl hejtman Pardubického kraje JUDr. Martin Netolický, Ph.D. ve spolupráci s koordinátorem soutěže 3 výrobky z následujících kategorií:
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
|
1. |
Sýry včetně tvarohu |
ZRAJÍCÍ KRAVSKÝ SÝR PIVNÍ Květná Zahrada, z.ú. |
2. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
KARDINÁL Denisa Korečková Cukrárna a kavárna Levandule |
3. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
HŘEBEČSKÁ MEDOVINA BYLINNÁ HOŘKÁ Hřebečská medovina s.r.o. |