ČR - Inspektorky Státní veterinární správy zjistily, že kuřecí maso pocházející z Polska, které bylo použito k výrobě bezmála 1,5 t kuřecích kebabů, obsahovalo salmonelu.
Při kontrole výrobce v místě určení zásilky na jihu Čech odebraly inspektorky vzorky vykostěných kuřecích čtvrtek od polského dodavatele. "Následné vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha v mase detekovalo bakterii Salmonella enteritidis, která může způsobit u konzumenta nepříjemné průjmové onemocnění – salmonelózu. Kontrola zjistila, že kuřecí maso bylo v průběhu vyšetřování, které trvá několik dní, výrobcem zpracováno do masných polotovarů, z nichž následně provozovny občerstvení připravují u části spotřebitelů velmi oblíbené kebaby," uvedla Státní veterinární správa. Všechny polotovary byly v době ukončení vyšetření ještě na skladě, žádný z nich nebyl uvolněn na trh.
Inspektorky všechny homole masných polotovarů znehodnotily barvou. Celá zdravotně závadná šarže bude na náklady provozovatele předána k likvidaci do asanačního podniku. S provozovatelem bude zahájeno správní řízení, v němž mu za porušení legislativy hrozí pokuta ve výši až 50 milionů korun.