VIDEO: EnergoCast: Nedělejte zbytečné chyby, můžete ušetřit na výdajích za elektrickou energii

03.01.2023 09:42 344 zhlédnutí
Článek redakce

Dnes si vezmeme na mušku v našem vzdělávacího seriálu o tzv. energetické gramotnosti – ENERGOcast elektrickou energii. V souvislosti se zdražujícími cenami za veškeré energie si každý z nás pokládá otázku, jak efektivně ušetřit. Elektrická energie tvoří 5 až 25 % veškeré spotřeby energie v domácnosti, vyplatí se jí tedy věnovat patřičnou pozornost. Navíc má cena elektřiny spíše stoupající tendenci, takže za ni vynakládáte čím dál větší peníze. Proto nedělejte zbytečné chyby a využijte pár praktických rad a bezva tipů! Uspoříte nemalé výdaje, které budete moci použít jinak.

V ČR pochází elektrická energie většinou ze zdrojů, které přírodu zatěžují. Ať už jde o spalování uhlí, změny krajiny a narušení ekosystémů při stavbách vodních děl či o problémy s ukládáním vyhořelého jaderného paliva. Elektřina se přitom vyrábí s účinností mezi 30 až 40 %.

Jednou z prvních myšlenek člověka, který se rozhodl začít šetřit finanční prostředky, může být snížení spotřeby elektrické energie. Je pravda, že v moderních domácnostech najdeme obrovské množství přístrojů, které spotřebovávají elektřinu: varná konvice, mikrovlnná trouba, žehlička, televize, počítač a další. Všechny tyto dnes již nepostradatelné součásti domácnosti jsou vytvořeny pro usnadnění každodenního života. A jak je známo, za pohodlí se musí platit. V tomto případě platíme obrovskou spotřebu elektrické energie, což někdy velmi silně zasáhne i rodinný rozpočet. Každý rok se výdaje domácnosti na elektřinu zvyšují částečně kvůli zvýšení tarifů, ale také kvůli zvýšení počtu používaných spotřebičů. Proto stále více a více lidí začíná přemýšlet o tom, jak doma za elektřinu ušetřit. Šetrný přístup k elektrické energii umožňuje, kromě úspor rodinného rozpočtu, snížit také spotřebu přírodních zdrojů a emisí škodlivých látek do ovzduší.

Například, uspoříme-li 100 W elektrické energie můžeme ušetřit 48 kg uhlí, 33 litrů ropy anebo 35 m3 zemního plynu. Jak ale vlastně můžu šetřit elektřinu doma? Není to příliš složité! Podívejte se na jednoduché způsoby šetření elektrické energie, které můžete začít používat již dnes.

Tipy na úspory elektrické energie

Používejte úsporné žárovky

Prvním ze způsobu, jak ušetřit elektřinu je jednoduchá výměna klasických žárovek na úsporné. Přestože cena takových žárovek je v porovnání s obyčejnou žárovkou vyšší, jejich použití se opravdu vyplatí, protože vydrží mnohem delší dobu. Vzhledem k tomu, že LED žárovky se prakticky nezahřívají, energie se spotřebuje pouze pro osvětlení. Životnost takové žárovky se prodlužuje až na tři roky, roční úspory při jejich používání tříčlennou domácností činí v průměru 300-400 korun.

Při použití jakýchkoliv elektrických spotřebičů, dodržujte pokyny výrobce

Pokud například umístíte lednici, která spotřebovává skoro 25 % elektřiny v domácnosti, vedle sporáku nebo topného systému, spotřeba elektrické energie se zvýší několikanásobně, protože přístroj pro udržení požadované teploty bude muset pracovat v nouzovém režimu. Vyhněte se také zbytečnému otevírání dveří chladničky a nenechávejte je dlouho otevřené. Pokud do lednice dáváte teplé pokrmy, je třeba je nejprve nechat vychladnout na pokojovou teplotu. Nezapomeňte pravidelně kontrolovat, zda se na stěnách mrazničky neobjevuje zbytečné zalednění, které by mohlo vést k nárůstu spotřeby o 15-20 %. V případě malého množství nádobí v myčce anebo prádla ve vaší pračce, používejte režim poloviční náplně.


Už jsme psali


Při opuštění místnosti, zhasněte

Toto pravidlo je možná nejjednodušším způsobem, jak ušetřit elektrickou energii, avšak zdaleka ne vždy se dodržuje. Pokud se nechcete spoléhat na svou paměť, napište poznámku s připomínkou a pověste ji na dveře. Tento jednoduchý předpis je jedním z nejvíce efektivních způsobů ušetřit na výdajích týkajících se elektřiny.

Důkladně otřete žárovky

Jen hrstka lidí praktikuje pravidlo o potřebě pravidelně otírat vnější žárovky. Velmi málo lidí naslouchá tomuto doporučení a považují za jednodušší vyměnit zaprášenou lampu za novou, často energeticky náročnější. Prach přitom může pohlcovat až 20 % světla vyzařovaného z lampy. To samé platí i pro stínidlo lampy.

Vymalujte pokoj světlou barvou

I takové sebemenší změny mohou pomoci ušetřit na elektřině. Bílé stěny a strop jsou schopny odrážet až osmdesát procent světla. Čím tmavší je barva interiéru, tím menší je světelná účinnost: například černá barva odráží pouze devět procent světla.

Použijte tepelně izolační materiály

Jednou z největších položek spotřeby elektřiny je topení používané během zimního období. Snížit jejich použití lze pomocí tepelně izolační fólie umístěné za radiátorem. Zavedení tohoto opatření přispěje ke zvýšení teploty v místnosti o 2-3 stupňů.

Zajistěte tepelnou izolaci místnosti

Kromě všech výše uvedených způsobů, je možné šetřit energii zavedením jednoduchých opatření pro zachování tepla v místnosti. Za prvé, je třeba provést tepelnou izolaci oken, kterými prochází až 50% tepla. Za druhé, se vyplatí na okna pověsit závěsy ze silné látky. Za třetí, izolaci požadují také vstupní dveře a balkón, stejně jako podlahové plochy.

Volte bytové přístroje třídy A

Každý spotřebič má tzv. energetický štítek, na kterém je uvedena roční spotřeba elektřiny, spotřeba vody na každý mycí, nebo prací cyklus, skladovací kapacitu, vydávaný hluk a další. Nejvíce elektrické energie spotřebuje ohřívač vody, pračka a lednička.

Počáteční investice do úsporných spotřebičů mohou být vyšší, bohatě se vám však vrátí na nízké spotřebě vody a elektřiny. Nahrazením třeba takové staré lednice novějším modelem lze ročně ušetřit několik set až tisíc korun!

Věděli jste, že průměrné stáří české ledničky je 15 let? V českých domácnostech je zkrátka obvyklé, že výměna spotřebiče nastává až tehdy, jakmile doslouží. Tyto staré chladničky však mají spotřebu elektrické energie 3–4× vyšší! A to je při nonstop provozu skutečně znát.

Vsadit na úsporné spotřebiče se tedy rozhodně vyplatí a investice do nové chladničky se vám vrátí do pár let. Myslete také na to, že cena elektřiny poměrně pravidelně stoupá.

A kolik energie tedy ta nejúspornější lednice spotřebuje? Při optimálním provozu a pravidelné údržbě se roční spotřeba chladničky s objemem od 200 l pohybuje okolo 170 kWh (cca 850 Kč/rok při průměrné ceně elektřiny 5 Kč/kWh). Nové lednice jsou vždy úspornější než model starý třeba 10 let, vedle tedy rozhodně nešlápnete. Pokud se však rozhodnete pro méně úspornou chladničku, uvědomte si, že každou sousední energetickou třídou vzniká rozdíl ve spotřebě zhruba 20 %.

Vyměňte starou elektroinstalaci

Někdy vysoká spotřeba elektrické energie vzniká v důsledku starého systému bytové elektroinstalace. V tomto případě je třeba ji vyměnit a získat tím možnost nejen ušetřit peníze, ale také zlepšit požární bezpečnost objektu. Používání prodlužovacích kabelů vede k větším ztrátám energie.

Nenechávejte elektrické spotřebiče v pohotovostním režimu

Televizory, počítače a zvukové systémy jsou aktivně využívány pouze během několika hodin denně. Po zbytek dne se většinou nacházejí v pohotovostním režimu, tzv. stand-by, který také vyžaduje spotřebu elektrické energie. Velmi časté je přesvědčení, že po vypnutí přístroje pomocí hlavního tlačítka se ukončí také spotřeba elektrické energie. Ve skutečnosti tomu tak není vždy, a tedy účinnějším řešení je vypnout přístroj ze sítě.

Používejte přístroje pro úspory energie

S rozvojem moderních technologií se objevily přístroje, které pomáhají výrazně šetřit elektrickou energii. Patří mezi ně různé automatické dálkově ovládatelné spínače, relé, transformátory apod. Tyto technologické zázraky byly vyvinuty speciálně pro snížení účtu za elektřinu. Jejich úkolem je programované vypínání elektrických spotřebičů v určitou dobu. Například jejich časovač má omezení od deseti sekund do deseti minut po ukončení používání přístroje. Taková zařízení jsou často vybaveny mikrofony, jsou schopny reagovat na specifický zvuk nebo je také možné instalovat soumrakové spínače reagující na setmění. Pomocí takových přístrojů se efektivita úspor elektřiny zvyšuje až 8-10krát.

V současné době je šetrný přístup ke spotřebě elektrické energie snadno realizovatelný a jeho uplatnění záleží jen na vás. Kromě výše uvedených metod, existuje spousta dalších tipů a rad, jejichž použití určitě přispěje ke snížení výdajů vaší domácnosti. Nejdůležitější je si uvědomit, že chcete začít energii šetřit.

Logo Severni Energeticka New style rgb.jpg
Vzdělávací seriál vznikl za podpory společnosti Severní energetická a.s.


Líbil se vám článek?
(0 hlasů)
Zajímavosti
Foto: Pardubický kraj
Předchozí článek Oldřich Hájek  03.01.2023 506
Kladrubský hřebčín obnovil aleje, vysázel 549 jabloní
Kladruby - Na Radě památky UNESCO Krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní...
Zprávy
Foto: Policie ČR
Následujicí článek Oldřich Hájek  04.01.2023 497
Policisté zjišťují okolnosti této nehody. Auto skončilo ponořené v Chrudimce
Pardubice - V pondělí třinácté hodině vyjížděli pardubičtí policisté k havarovanému vozidlu,...

Nové články

K tématu