Česko poprvé v tomto roce zasáhne vydatné sněžení. Kde a kolik napadne?

17.01.2023 05:56 420 zhlédnutí
Článek redakce

Pardubice - Nemožné se brzy stane skutečností. Harto (též Fien), mělká, ale pilná tlaková níže, která uprostřed pracovního týdne přejde přes naše území, přinese vcelku vydatné srážky, které vzhledem k teplotám budou sněhové i v nejnižších polohách. Nabízí se hned několik otázek: Dojde ke zvratu a zima se přestane řídit heslem „teplá je dobrá“?

Poradí si flotily autobusů, tramvají a trolejbusů se sněhovou kalamitou? Čeká nás vůbec nějaká sněhová kalamita? Nejsme náhodou svědky zločinu v podobě poutavého (clickbaitového) titulku? A je počasí reálné? Nejedná se jen o simulaci? Co i když my jsme pouhou simulací? Existuje vůbec Pražský hrad? Jsou jeho dobyvatelé opravdoví hráči, nebo pouze NPCčka? Je autor tohoto textu v pořádku? Není autorem tohoto textu primitivní umělá inteligence? Co je pravda a co lež? Jonathan Frakes na Hrad!

17. ledna 2023, úterý: Do cca 9:00 velká oblačnost, od cca 9:00 do cca 18:00 zmenšená oblačnost, od cca 18:00 do cca 0:00 opět velká oblačnost. V nočních a ranních hodinách ojediněle slabá přeháňka, jinak bez přeháněk. Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C.

18. ledna 2023, středa: Jak Čecháček (numerický model ALADIN), tak Globalista (numerický model GFS) se shodují v tom, že nejvíce srážek (sněhu) spadne v jižní polovině Čech, konkrétně až 25 mm neboli až 25 cm. Sněhové vločky budou, v celé republice, na zem dopadat při teplotách převážně v rozmezí 1 až -1 °C. Podchlazení bolševici by pravděpodobně zvládli nižší teplůtky, nám holt musí stačit plus minus bod mrazu, poněvadž horkokrevní kapitalisté většinu chladu rozkradli. Oba numerické modely se dále shodují v tom, že nejméně zasněží v severozápadních Čechách. Zase. Nejmenovaný rakouský model však počítá se sněžením i na severozápadě Čech.

19. ledna 2023, čtvrtek: Spíše polojasno, možná až skoro jasno. Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 4 °C, nejnižší ranní teploty kolem -1 až -5 °C.

Ladovská zima je prozatím mimo hru, jak vidno. Avšak vše se může rychle změnit.

Autor: Kamil Sojka


Líbil se vám článek?
(0 hlasů)
Zprávy
Foto: MP Pardubice
Předchozí článek Oldřich Hájek  16.01.2023 384
Strážníci v Pardubicích zaskakovali za přetíženou záchranku
Pardubice - V rozmezí několika minut zaskakovali v pátek strážníci za posádky záchranné...
Zprávy
Foto: HZS Pardubického kraje
Následujicí článek Oldřich Hájek  17.01.2023 405
Plameny spolykaly majetek za nejméně tři miliony korun, dům hasiči zachránili
Pardubický kraj - Do Žamberku se v úterý 17. ledna v 5.20 hodin sjelo sedm jednotek požární...

Štítky: Počasí

Nové články

K tématu