V Litomyšli sídlí unikátní restaurátorská fakulta

29.08.2022 07:42 771 zhlédnutí
Článek redakce

Litomyšl - Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil ve čtvrtek Fakultu restaurování Univerzity Pardubice, která sídlí v Litomyšli. V doprovodu děkana Radomíra Slovika a rektora univerzity Libora Čapka si prošel prostory nejmenší univerzitní fakulty, na které studuje přibližně 80 studentů. Jednou z možností další spolupráce je vzdělávací činnost směrem k pracovníkům památkové péče v kraji.

„Fakulta restaurování je nejen v rámci Univerzity Pardubice unikátní svým zaměřením, ale také velmi individuálním a osobním přístupem ke studentům, kterých zde studuje přibližně 80. V rámci vzdělávání mají možnost se zapojit do celé řady projektů, a to včetně těch zahraničních a nutno říci, že velmi úspěšně,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Podle něj by mohla do budoucna fakulta sehrát důležitou roli v rámci celoživotního vzdělávání v oblasti památkové péče. „Rádi bychom zapojili nejen zaměstnance našeho krajského úřadu, ale například také obcí s rozšířenou působností, muzeí, galerií či knihoven do vzdělávací činnosti v rámci různých speciálně zaměřených programů. Nyní budeme zjišťovat poptávku, na základě které by poté mohl vzniknout konkrétní vzdělávací program, který bychom chtěli nabídnout,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Fakulta restaurování je nejmenší fakultou Univerzity Pardubice. Škola restaurování a konzervačních technik v Litomyšli vznikla v roce 1993 jako pomaturitní tříleté studium. Jejím zřizovatelem byla Nadace Paseka, založená nakladatelem Ladislavem Horáčkem.

Jako Vyšší odborná škola restaurování a konzervačních technik získala na podzim 1996 právní subjektivitu jako obecně prospěšná společnost. V roce 1999 škola požádala o státní souhlas se zřízením vysoké školy neuniverzitního typu a o akreditaci studijního plánu. V akademickém roce 2000-2001 potom na základě uděleného souhlasu a akreditace zahájil výuku Institut restaurování a konverzačních technik, o.p.s. V roce 2005 byla založena Fakulta restaurování. Jedná se o jedno z mála univerzitních pracovišť, které zabezpečuje výuku vysokoškolsky vzdělaných restaurátorů v ČR.


Líbil se vám článek?
(0 hlasů)
Zprávy
Foto: Policie ČR
Předchozí článek Oldřich Hájek  29.08.2022 541
Řidič zeleného motocyklu skončil v příkopě. Hledají se svědci nehody
Pardubický kraj - K dopravní nehodě mezi motocyklem zn. Simson a nezjištěným autobusem mělo dojít...
Zprávy
Foto: Nemocnice Pardubického kraje
Následujicí článek Oldřich Hájek  29.08.2022 562
Když hodně namáháte oči, nechte je pak chvíli také odpočívat, radí primář očního oddělení
Pardubický kraj - Jak se starat o oči? Zatěžujeme je víc než dříve? A jak zajímavý a rozmanitý je...

Nové články

K tématu