Dvě křižovatky v Litomyšli se změní, doprava bude bezpečnější

21.04.2022 08:51 820 zhlédnutí
Článek redakce

Litomyšl - Dopravní situace je pro obyvatele Litomyšle velkým tématem, stejně jako pro ty, kteří městem jen projíždějí. Nyní se mají změnit dvě křižovatky, což pomůže bezpečnosti i plynulosti provozu.

První z důležitých křižovatek je na výjezdu z města na Svitavy a propojuje silnici I/35 a Průmyslovou ulici. Přestavbu současného křížení ve tvaru písmene T projednala Centrální komise Ministerstva dopravy bez podmínek a jednohlasně ji schválila. Bude se tedy pokračovat v přípravě stavby.

„Tato křižovatka je místem, kudy projíždí téměř 30 tisíc aut denně. Už v minulosti na mnoha místech pomohly kruhové křižovatky s plynulostí a bezpečností provozu. Proto jsem rád, že v tomto frekventovaném místě vznikne. A to i vzhledem k tomu, že v Průmyslové ulici Pardubický kraj připravuje výstavbu nové základny Zdravotnické záchranné služby,“ uvedl náměstek hejtmana a krajský radní zodpovědný za dopravu Michal Kortyš.

Dokumentaci Ministerstvo dopravy zhotoví podle výběru litomyšlské radnice, která preferovala výstavbu okružní křižovatky se třemi rameny a dvěma jízdními pruhy na vjezdu i výjezdu v hlavním směru silnice I/35. Do budoucna bude možné zrealizovat i čtvrté rameno.

Pokud vše půjde podle plánu, řidiči by novém kruhovém objezdu měli jezdit od roku 2025.

Naplánovaná je taky kruhová křižovatka na příjezdu do Litomyšle od Vysokého Mýta. „V současné době je připravená projektová dokumentace a doufáme, že i zde dojde k přestavbě. Rozhodně by to prospělo plynulosti a bezpečnosti provozu. V této chvíli je v plánu alespoň stavba odbočovacích pruhů pro bezpečný vjezd a výjezd pro Auto Hlaváček a obyvatele žijících v této části Nedošína. Realizace by měla proběhnout v letošním roce,“ řekl Michal Kortyš.

O lepší plynulost provozu usiluje Litomyšl celou řadu let, nyní se konečně dočká. „Už jako starosta města Litomyšl jsem usiloval o to, aby se obě křižovatky změnily a nyní se obyvatelé města i ti, kteří jen projíždějí, dočkají. Věřím, že to přispěje i větší bezpečnosti provozu,“ dodal Kortyš.


Líbil se vám článek?
(0 hlasů)
Zprávy
Zdroj: Pardubický kraj
Předchozí článek Oldřich Hájek  21.04.2022 1101
Začala oprava fasády chrudimského muzea, otevřeno je jako jindy
Pardubice, Chrudim - Po velikonočních svátcích byla zahájena oprava fasády na hlavní budově...
Zprávy
Foto: Pardubický kraj
Následujicí článek Oldřich Hájek  22.04.2022 710
Začala stavba důležitého obchvatu. Dokončena bude příští rok v listopadu
Pardubický kraj - U Lačnova nedaleko centra Svitav byla zahájena stavba přeložky silnice I/43 v...

Nové články

K tématu