Tomu se říká pořádná mikulášská nadílka: Spadne až 15 centimetrů sněhu!

06.12.2022 07:28 490 zhlédnutí
Článek redakce

Pardubicko - Rok uběhl jako voda (voda běhá? aha, oukej) a je tu zase. Mikuláš. Svatý Mikuláš. Podle jednoho internetu se mu prý říká i Mikuláš Divotvůrce, protože měl předvést nejeden zázrak. Planetu Zemi opustil 6. prosince (mezi lety 343 až 352), proto je „svátečním“ dnem právě 6. prosinec, ačkoli „oslava“ neboli návštěva svaté trojice (Mikuláš, anděl a čert) se koná již 5. prosince ve večerních hodinách, což je dáno někdejším pojímáním času (čistě podle Slunce).

V polovině čtvrtého století byly severozápadní Čechy úplně jinačí než dnes, vlastně celé území, které v současnosti tvoří Českou republiku. Třeba Praha byla založena až v roce 723, jinými slovy skoro tři století po odchodu Mikuláše. Přesné, nebo alespoň nějaké záznamy o počasí z toho času neexistují. Jaká asi byla zima 343/344 (až 352/353) v Čechách? Až vymyslí stroj času (no, radši snad ne), tak se dozvíme. Prozatím nám musí stačit to, že letos Mikuláš lidem v České republice nadělí pořádnou chumelendu.

(Svatý) Mikuláš: Opět celý den zataženo, respektive do cca 23:00. Potom se vyjasní, třebaže ne úplně všude a pouze na chvíli (pár hodin). Už krátce po půlnoci začne sněžit, lépe řečeno chumelit, a přestane až po obědě. Celkové úhrny dosáhnou až plus minus 15 mm, přičemž 1 mm = 1 cm sněhu = až plus minus 15 cm sněhu. Týká se to pouze východních Čech (a Moravy a Slezska). Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C (na horách okolo 0 °C).

Ambrož, Benjamín: Do rána se zase zatáhne a mraky budou na obloze úřadovat až do půlnoci. Takže žádná sláva (už by to chtělo sluníčko, nemyslíte?). Spíše bez srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 4 °C, nejnižší ranní teploty kolem 0 až -4 °C.

Květoslava: Do večera dosyta, jako mraků, pak snad i nějaké ty hvězdy... Srážková aktivita pravděpodobně žádná. Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 4 °C, nejnižší ranní teploty kolem 1 až -3 °C.

Pokud by vyšly aktuální (myšleno pondělní, mikulášské) výstupy numerických modelů, tak by třetí čili stříbrná adventní neděle byla všude na sněhu. Nepředbíhejme však... Přinejmenším už počítače nepočítají s ruským úderem, to znamená s přílivem velmi studeného vzduchu z Ruska. A co se bílých Vánoc týče, vzhledem k momentální počasové situaci bychom je mohli začít. Ale opět, nepředbíhejme...

Všechno nejlepší, Mikuláši!


Líbil se vám článek?
(0 hlasů)
Zprávy
Hořící rekreační objekt. Foto: HZS Pardubického kraje
Předchozí článek Oldřich Hájek  05.12.2022 529
Když přijeli hasiči, bylo vše v plamenech. Na místo nyní přivolali i speciálně vycvičeného psa
Čeperky - K požáru rekreační chaty o rozměrech přibližně 5 x 8 m vyjížděly do Čeperky na...
Zajímavosti
Ilustrační foto
Následujicí článek Oldřich Hájek  06.12.2022 453
VIDEO: EnergoCast: Cena elektřiny. Vyplatí se fixace? Co ovlivňuje cenu?
Tento díl vzdělávacího seriálu o tzv. energetické gramotnosti – ENERGOcast budeme věnovat ceně...

Štítky: Počasí

Nové články

K tématu