Ani teplo, ani zima, ani azuro, ani déšť. Léto ustoupí podzimu bez emocí

30.08.2022 07:30 640 zhlédnutí
Článek redakce

ČR - Blijícím a do ruda rozpáleným smajlíkům v komentářích pod předpověďmi počasí je konec. Nejen takzvané králíkárny už budou postupně jen chladnout. Ano, dámy a pánové, je to tady. Meteorologické léto končí. Nejen kalendářně, ale, a to je hlavní, také po praktické stránce.

Tropického, natožpak supertropického, horka už se bát nemusíte. Přinejmenším v následujících osmi až deseti měsících. Ani letních dnů, tedy dnů s maximální teplotou alespoň 25,0 °C, podle všech aktuálně dostupných indicií už moc nebude. Další přívětivou zprávou je, že střídání ročních období proběhne v klidu a pohodě. Na obloze se trochu budou honit mraky, co honit, povalovat se, ale to je tak všechno. Zkrátka nás čeká počasový klídeček a pohodička. Co by za to dali lidé žijící na japonských Borodinských ostrovech, které s velkou pravděpodobností za několik desítek hodin zasáhne supertajfun, doprovázený větrem o rychlosti až 270 km/h (v průměru za minutu)!

Kde jsme se ohřáli? V Lednici

Lednice. Tam v pátek (26. srpna) bylo až 32,4 °C. Řeč samozřejmě není o splašeném elektrospotřebiči, nýbrž o obci na jižní Moravě. Může se stát, že právě páteční den bude posledním tropickým dnem roku 2022 v České republice. Víkendová maxima totiž hranici 30,0 °C nepřekročila. Nikde. Lednice byla shodou počasových náhod nejteplejším místem i v sobotu (27. srpna), s teplotou 27,9 °C. V neděli pomyslné zlato získala Karviná, díky teplotě 26,0 °C. I v pondělí na některých místech rtuť teploměru pokořila pětadvacítku, ale jen zlehka. V severozápadních Čechách bylo většinou 23 až 25 °C, k největším výjimkám patřilo Mostecko s 26 °C. Na střeše Krušných hor, Klínovci, teploměr ukázal nanejvýš 17 °C. K tomu převážně slunečno. Prostě pěkný pozdní letní den.

Jak bude?

Předposlední den léta: Plus minus polojasno, oblačnost, která se objeví, bude nízká a vysoká. Pršet z ní nebude. Přes den okolo 21 až 25 °C.

Poslední den léta: Spíše pod mrakem, ale bez dešťových kapek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 19 až 23 °C, ráno v minimu kolem 15 až 11 °C.

Zpátky do školy: V osm ráno počítejte s teplotami mezi 12 až 16 °C, po obědě v maximu okolo 19 až 23 °C. V Karlovarském kraji možná v noci trochu sprchne, ale do rána případný déštík dávno ustane. V Ústeckém kraji na 99 % beze srážek. A nejen v Ústeckém kraji. I třeba v Práglu. Osmá ranní bude na většině území České republiky jasná až skoro jasná, sem tam s mlhami. V odpoledních hodinách mraků celoplošně přibude. Tož tak.

O prvním zářijovém (školním, podzimním) víkendu bychom se mohli dočkat i sluníčka, v prvních dnech příštího týdne možná i více letních teplot (až okolo 28 °C). To se ještě upřesní, každopádně vlna veder už fakt nehrozí. Tak sbohem, léto 2022!


Líbil se vám článek?
(0 hlasů)
Zprávy
Ilustrační foto
Předchozí článek Oldřich Hájek  29.08.2022 534
Volné léto končí! Přinášíme seznam všech prázdnin v novém školním roce
ČR – Dvouměsíční letní prázdniny jsou u svého konce. Vyučování ve školním roce 2022 / 23 začne ve...
Zprávy
Zničené schránky. Foto: MP Pardubice
Následujicí článek Oldřich Hájek  30.08.2022 602
Vandalismus v Pardubicích: Kdosi zničil schránky a naházel koloběžky do Labe
Pardubice - V Pardubicích se svým hloupým způsobem bavili vandalové. O jejich počínání informuje...

Štítky: Počasí

Nové články

K tématu