Hřebíček se vyskytuje snad v každé domácnosti a je hojně využíván při vaření mnoha oblíbených pokrmů. Ovšem tento malý zázrak je často, mimo prostor kuchyňské linky, opomíjen. Což je možná tak trochu škoda.
Hřebíček a lidové léčitelství
V lidovém léčitelství byl hřebíček v minulosti nejčastěji využíván v souvislosti se zuby a dutinou ústní. Ovšem sáhnout po něm můžete i v dnešním 21. století, rozhodně neprohloupíte.
Jestliže vás navštíví akutní problém se zuby, hřebíček je ideální první pomocí. Stačí jen otevřít skříňku kuchyňské linky a do úst vložit jeden či dva hřebíčky. Silice, kterou tento přírodní zázrak obsahuje, snižuje bolest zubního nervu, má blahodárné účinky na dásně a působí antibakteriálně. Koření lze navíc žvýkat i při paradentóze a připravit z něj můžete i odvar.
Cucání hřebíčku je dobré také jako prevence, a to právě díky jeho silným dezinfekčním a antibakteriálním účinkům.
Jak už to tak v životě bývá, všeho moc škodí, proto je i při užívání hřebíčku žádoucí rovnováha. Jeho nadměrné užívání může způsobit nepříjemné podráždění sliznice. Současně se jedná o přírodní afrodiziakum, takže pozor – obzvlášť teď v jarním období.