27. zář 2024 10:45

Už jen do neděle můžete hlasovat v anketě Strom roku

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

ČR - Už jen do neděle 6. října se rozhoduje o vítězi ve veřejném hlasování Strom roku 2024. Za náš kraj soutěží Lukavický dub. Hlasovat můžete zde.

Asi osm set let starý dub letní stojí hrdě na místě bývalého ausperského velkostatku, jehož správa kdysi usilovala o jeho zničení. Dosáhnout svého chtěla odvozem hlíny od kořenů. Naštěstí neuspěla. Dub, který odolal pokusům o likvidaci i orkánu Kyrill svou mohutností vytváří dokonalý stín. Ten láká dospělé k odpočinku a místním dětem poskytuje útočiště k hrám.

Období před 1. světovou válkou tomuto téměř 800 letému stařečkovi příliš nepřálo. Tehdejší správa velkostatku na jehož pozemcích dub zakořenil se jej usilovně snažila zlikvidovat. Vybrala si vskutku netradiční způsob, a to odvážení fůr hlíny od jeho kořenů. To vše i přes zákaz tehdejších úřadů.

Dub snahám o svou likvidaci odolal a již po několik staletí dělá společnost Lukavickým. Jsou tu na něj patřičně hrdí.

Dub je jeden z biotopově nejcennějších stromů, zvláště takovýto starý kmet. Takto starý a mohutný strom má velký význam pro biodiverzitu hub, brouků, netopýrů a dalších živočichů, kteří s ním žijí ve vzájemné symbióze.

Vyhlášení výsledků se bude konat 22. října na brněnské Hvězdárně a planetáriu. Vítězný Strom roku získá arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia a postupuje do mezinárodní soutěže Evropský strom roku. Stromy na druhém a třetím místě obdrží ošetření kořenovou injektáží od společnosti Groown.

Číst 35 krát

Zanechat komentář