29. kvě 2023 08:26

V rámci dne melanomu si můžete nechat dnes a zítra zkontrolovat svá znaménka lékařem přímo v Atriu Palace Pardubice

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Pardubice - Kožní oddělení Pardubické nemocnice se i letos připojilo k osvětové akci Evropský den melanomu. Při této příležitosti nabízí možnost nechat si zdarma vyšetřit mateřská znaménka. Přijít můžete bez objednání přímo do Paláce Pardubice. Dny melanomu se zde uskuteční v pondělí 29. a v úterý 30. května 2023, vždy od 9 do 16 hodin.

„Zdravá mateřská znaménka jsou zpravidla malá a jednobarevná. Mívají kruhový nebo oválný tvar s jasně zřetelným okrajem,“ uvedl primář kožního oddělení Pardubické nemocnice David Stuchlík. „Problémové pihy jsou většinou asymetrické, nepravidelně ohraničené, mají různou barvu. Bývají spíše větší a mění barvu, tvar i velikost,“ vysvětlil David Stuchlík.

Pigmentové změny na kůži by podle něj rozhodně lidé neměli podceňovat. Může se z nich totiž vyvinout jeden z nejagresivnějších nádorů – melanom. „Jde o jeden z nejzávažnějších typů rakoviny kůže. Nejčastěji se objevuje v místech, která jsou vystavována slunečnímu záření, jako jsou záda, obličej, paže nebo nohy,“ sdělil Stuchlík .

„Melanom se dá úspěšně léčit. Je však potřeba, aby byl zjištěn včas,“ zdůraznil na závěr primář Stuchlík.

Číst 1063 krát

Zanechat komentář